Do pilotného projektu UrbSpace sa zapoja študenti architektúry z Viedne

26.03.2010 Prešov

Prešov 26. marca (TASR) - Záverečným workshopom vyvrcholil dnes v Prešove týždenný pobyt 15 študentov architektúry viedenskej Technickej univerzity.
Tá je jednou z partnerských organizácií, ktoré sa podieľajú na realizácii medzinárodného projektu UrbSpace zameraného na zvýšenie atraktivity a kvality mestského prostredia.
Projekt získal finančnú podporu z Operačného programu Stredná Európa, zapojilo sa do neho 13 partnerov z ôsmich členských štátov EÚ, pričom implementátorom slovenskej časti je Regionálne environmentálne centrum (REC) Slovensko. Výsledkom medzinárodného projektu bude 15 obnovených mestských priestranstiev v regióne strednej Európy.
\"Študenti sa zoznámili s jednotlivými priestormi, ktoré budú riešiť v rámci svojich semestrálnych prác. Jedným z týchto priestorov bude aj Sídlisko II ako pilotné miesto projektu UrbSpace, \" uviedla pre TASR Veronika Poklembová z REC Slovensko. Konkrétne ide o architektonické riešenie vnútrobloku v okolí nákupného strediska Centrál. V priebehu nasledujúcich týždňov vzniknú návrhy a štúdie, ktoré odprezentujú koncom júna vo Viedni.
V súvislosti s pilotným projektom prebieha v meste verejná anketa, v ktorej občania do 2. apríla môžu vyjadriť svoj názor na obnovu tohto územia a jeho následnému využitiu. Okrem toho sa uskutoční niekoľko sprievodných podujatí, výstav a spoločných plánovacích stretnutí s vedením mesta i občanmi.
Celková filozofia pri úprave prostredia a osadení nových prvkov spočíva v dodržaní základných aspektov zameraných na environmentálnu oblasť, dostupnosť, vhodný dizajn, výber materiálov a prevenciu pred kriminalitou. Podľa Poklembovej je na úpravy časti prešovského sídliska z projektu UrbSpace vyčlenených 50.000 eur a mali by sa ukončiť na jar budúceho roka.
Primátor Pavel Hagyari konštatoval, že mesto má záujem o to, aby sa životné prostredie v obytných zónach skvalitnilo. Ide však o rozsiahle projekty, ktoré si vyžiadajú nemalé investície. Pripravovaná úprava okolia NS Centrál z prostriedkov EÚ by podľa neho mohla byť prvou fázou väčšieho projektu, pričom časť prostriedkov by mohla poskytnúť aj samospráva a to zo zdrojov, ktoré má na výsadbu zelene od Národnej diaľničnej spoločnosti.
\"Treba povedať, že to bude zatiaľ len akési poľudštenie tejto obytnej časti a v tej druhej fáze, keď bude viac financií, môžeme pristúpiť aj k obnove obchodného centra, \" povedal Hagyari.
 

Vyberte región